logo

Yazı Dizisi 1: Nefes

  • Nefes dediğin…
  • Nefes nedir?
  • Nefes-Bilinçaltı? Nefes bize gerçekte neler katar?
  • Nefes Farkındalığı nedir? Farkına vararak nefes aldığımızda neler oluyor?
  • Nefes-Meditasyon?
  • Nefes Teknikleri nelerdir? Doğru teknik diye bir şey var mı?

Nefes dediğin…

 

Bu yazı dizisinde adım adım nefesi konuşalım, yazı dizisinin sonunda nefesimiz bize neler anlatıyor olacak acaba? Merak edenler buraya

Nefes dediğin nedir ki… Hayatta kalmak için oksijen al karbondioksit ver

Hayatta geldiğimizden beri bize hiç öğretilemeden tamamen içgüdüsel olarak yapmaya başladığımız ilk faaliyet

Kimse eğrisi bu doğrusu bu demedi bize

Birde hep dilimizde bi nefes, kim bilir kaç kere söyledik bu sözleri?

‘’Ohhhhh bi nefes aldım gerçekten yoksa çıldıracaktım vallahi’’

Ay bi yalnız kaldım kafa dinledim, nefes aldım

Nefes almaya bile vaktim yok

Öyle bi korkmuşum ki nefesim tutuldu

Rüyamda öyle sıkmışım ki kendimi, nefessiz kaldım, boğuluyorum sandım

Son nefesimde bile blablablablabla…..

Söz veriyorum son nefesimde bile blablalablabla…..

Ya doğum süreci, bebeğini doğurmak üzere olan bir anneye hep ne diyoruz nefes al nefes ver, al ver al-ver

Doğum sancısı? Al-ver, al-ver, al-ver….

Farkındalığımız olmadan başlayan ilk yaşamsal eylemimiz,

Çabasız, dertsiz, üzerine hiç düşünmeden yapılan ama aslında en çok sahip çıktığımız eylemimiz NEFES!

Şimdi sadece derin bir nefes al burnundan ve ağzından bırak

Bunu derin derin en az 15 kere yap bakalım

Hiçbir kuralı olmadan sadece derin derin nefes al ver

Neleri fark ettin? Sonra üzerine blog yorumlarında ya da sosyal medya yorumlarında konuşalım

 

Nefes nedir?

 

Bir önceki yazıda gündelik nefesimizden bahsetmiştik. Nefese şimdi bu gözle bakalım. Nefesimizin kıymetini anlamaya çalışalım.

Her canlının hayata kalmasını sağlayan oksijen nefes ile vücuda alınır. Ancak her alınan nefesin doğru olmadığı aşikardır. Oksijen bizi hayatta tutan temel olsa da aldığımız nefesin bizi sadece hayatta tutması değil sağlıklı tutması önemli. Nefes alışkanlıklarımız bizi fiziksel, zihinsel ve enerjisel olarak etkiler. Yanlış nefes alışkanlıkları zihin-beden-ruh uyumunu bozarak hayat kalitemizi düşürür ve bizi hasta eder.

Biraz daha bilimsel gidersek nefes ile oksijeni alır hücrelerimize dağıtırız. Hücrelerimiz bu oksijeni ATP adı verilen enerjiye çevirir ve vücudumuzun yaşamsal faaliyetlerini yerine getirmesi için bu enerji vücutta kullanılır, enerjinin kullanımı ile ortaya çıkan hücre atığı karbondioksit olarak nefes verirken dışarı atılır.

İşte bu süreç bizim sağlıklı hayata ilk adımımız, güzel nefes, sağlıklı nefes, düzenli nefes … adına ne dersen de, o sana kalmış.

Zannediyorum ki bedensel sağlığımız için nefesin farkına vardık. Bunun sebebi daha gözle görülebilir etkilerinin olması. Aynada bile sağlıklı nefes sonuçlarını görmek mümkün.

Peki ya ruhsal sağlığımız adına nefesi hiç değerlendirdik mi? Ruhsal iyileşme bilinç kontrolü ile mümkün. Şimdi nefesin ruh-beden-zihin döngüsünde ki yerini düşünmeye vakit ayıralım. Nefesin gerçek gücü üzerine kafa yoralım ve bu konuya dair yorumlarda ya da sosyal medya hesabımızda konuşalım. Bakalım kimler hangi sonuçlara varabiliyor? Unutmayalım ki hiçbir şeyin doğrusu yanlışı yok. Herkesin kendi nefesi ile uyumlanması farklı sonuçlara götürür. Biz deneyimlerimizi paylaşarak birbirimize farklı yollar açmayı deneyelim.

Yorumlarda ve bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle…

 

Nefes-Bilinçaltı? Nefes bize gerçekte neler katar?

 

Zihnimizin yani bilinçaltımızın bizi yönetmesine izin verdiğimizde karşımıza üstesinden gelemediğimiz sorunlar çıkmakta. Çünkü zihin bizi oyalayacak etmenleri geçmişten gelen olay örgüleriyle yönetir ve bizi kendini sürekli yenileyen bir labirente sokar. Bizde orada çıkışı arar dururuz.

Önceki yazıda ruhsal sağlımız için nefesi değerlendirmekten bahsetmiştik. Ruhsal sağlımızı korumak sağlıklı bir zihne sahip olmaktan geçer. Bu da zihin çalışmaları ile mümkün. Maalesef hala bir hapı bulunamadı  günde 1 kere al zihnini koru

Nefes zihin için bir anahtar görevi görür. Bizler bu anahtar ile zihnimizde-bilinçaltımızda bizi yanlışa sürükleyen etmenlerden özgürleştiğimizde bedenimiz sağlığına kavuşur ve ruhsal bunalımlarımızdan kurtuluruz. Nefes teknikleri çok çeşitli olsa da temel olarak bizi fiziksel, zihinsel ve enerjisel olarak sağlıklı bir hayata götürür.

Aslında işin en keyifli yanı farkına varmak. Nefes farkındalığını sağladığımızda açılan kapıları görmek ve o kapılardan geçmeyi bilmekle başlıyor her şey. Sonsuz bir kapı sistemi var ve biz her geçen gün o kapılara zihnimizde yenileri ekliyoruz.

Olan olaylar karşısında nefesimizi tutmamız ya da nefesimizin hızlanması, kimi zaman nefesimizin yavaşlaması. Olaylara verdiğimiz tepkilerin sonuçlarını yaşıyoruz hayat döngüsünde, kısa vadede ya da uzun vadede. İlk tepkimizi nefesimizle veriyoruz ve olay örgüsü gelişiyor. Bilinçaltımızda beslenmeye devam ediyor. İşte bu sebeptendir ki nefes farkındalığımız önemli.

Bir sonraki yazımıza kadar nefes farkındalığını çalışmanı istiyorum. Kendini nefesinle keşfetmeye çalış. Aklında bedeninde kalbinde neler oluyor? Nefesin kesildiğinde aklından neler geçiyor? Nefesin sıklaştığında bedeninde noluyor? Kendini nasıl hissediyorsun? Ve seni huzursuz eden bir şey olduğunda bunu nefesinle kendinden uzaklaştırmayı dene…

Deneyimlerini yorumlarda ve sosyal medyada paylaş ki yolumuz güzelleşsin.

Bir sonraki yazımız nefes farkındalığını detaylandırmak olacak. Görüşmek yazışmak üzere

 

Nefes Farkındalığı nedir? Farkına vararak nefes aldığımızda neler oluyor?

 

Öncelikle hiç acelemiz yok. Sen istemesen de bedenin anatomik özellikleri gereği nefes alacak. Sen onu daha derin yaşamayı bir dene bakalım. Yazı dizisi boyunca nefesi her yönüyle değerlendirdin. Belki uyguladın belki sadece düşündün ve kendince bazı sonuçlara vardın. Şimdi her zaman ki düzensiz nefes alışkanlıklarına bir mola ver.

Rahatça otur ve sakinleş. Derin bir nefes al ve bırak. Bunu yaparken kendini disipline etmeye çalış. Yavaşça burnundan çekebildiğin kadar çok nefesi içine çek. Karnın nefesinle dolsun ve yavaşça bırak. Olabildiğince nefes hareketlerini bir düzene sokmaya çalış. Belli bir ritmi yakala. Usulca nefesine odaklan ve mümkün olduğunca nefesinde kal.

Bu pratik yazarken kolay olsa da biliyorum uygulamada bizleri zorluyor. Nefes pratiğinde esas olan düşünmemeyi başarmak? Kendimizle kalmaya hazır mıyız? Gerçekten o bahsedilen ‘’AN’’da kalabiliyor muyuz? Zihnimize giden yol uzun, meşakkatli ama keyifli. Keyfini çıkarabiliyor muyuz?

Nefes farkındalığı teorik bilginin yanı sıra pratikler ile oluşur. Bu farkındalığa geçtiğinde ise, halının altına (bilinçaltına) süpürdüğün şeyler tek tek çıkmaya ve seni zorlamaya başlar. Sen o halıyı kaldırıp altındakileri temizlemek istesen de zihnin seni oradan uzaklaştırmaya çalışacak. Sana hep başka yollar önerecek ve hatta seni ikna etmek için çok mantıklı bahaneler üretecektir. Bu kaçamaklara düşmemek üzere meşakkatine yoğunlaşıp ‘’an’’ı yakaladığında önünde bambaşka yollar olduğunu görecek ve aslında bu yolların ne kadar yakınında olduğunu fark edeceksin.

Kendi konfor alanından çıkıp kendini ve etrafında olup bitenleri kabule geçmeye hazır mısın? Bunu biraz deneyimlemeye çalışsan ve üzerine yorumlarda buluşsak, birbirimize değer katsak güzel olur, değil mi?

Deneyimlerini yorumlarda ve sosyal medyada paylaş ki yolumuz güzelleşsin.

 

Nefes-Meditasyon ilişkisi üzerine…

 

Nefesi yazıştık, konuştuk kimimiz deneyimledi kimimiz zihnini dinleyerek bir başka zaman dilimine erteledi…

Ve bu süreçte meditasyon girdi hayatımıza.

Nedir bu meditasyon?

Hani bazen diyoruz ya kendi kendime kaldım, şöyle bir keyif kahvesi içtim, ben fincana anlattım, fincan bana anlattı…

Kişinin kendi kendisiyle kalması hep bize iyi gelir değil mi? Bazen gün içinde 15 dakika bile tüm günümüze yetecek motivasyonu sağlar.

Siz bir de meditasyonu görün. Bakın neler ediyor size

Meditasyon doğu felsefesine dayalı tarihi neredeyse 2500 yıl öncelerine kadar giden bir pratik.

Günümüzde popülerliği gittikçe artsa da, aynı nefes gibi meditasyon da doğru tekniklerle yapılmalıdır. Kişinin kendine açtığı çok özel bir alan olup, anda kalmayı öğrenerek zaman ve mekandan bağımsızlaşması ve kendisi ile derin bir yolculuğa çıkmasıdır.

Nefesle meditasyon birbirine ilişik mi acaba?

Kendimizden kaçarak hayatta kalmaya çalıştığımız bu evrende her yaşadığımız tüm olumlu ve olumsuz süreçlerin kendi yaratımımız olduğunu kabul ettiğimiz anda kendimize dair farkındalığımız artar. Yaratım gücümüzün farkına varırız. Bu sebeple, meditasyonu içsel yolculuk olarak tarifleyen çoktur. İşte bu içsel yolculukta ‘’an’’ı yakalamak ve yaratım gücünün ayrımına varmak meditasyon ile mümkün. Birçok hastalığın tedavisinde de tıp dünyasının tedaviye ek olarak meditasyonu vermesinin sebebi işte bundan kaynaklıdır. Kendine inanmak ve kendini şifalandırmak yaratım gücünün eserleridir.

Yaratım mı dedik! Evet evet tam olarak aklına gelen şey! Bizim yaratmamız için enerji, enerjinin üretilmesi içinde nefes almak gerek

Elbette ki bahsettiğimiz gündelik nefesimiz değil.

Nefes teknikleri ile an ı yakalamaktan bahsettik. Nefesini doğru almadan medite olmanın ihtimali yok. Meditasyon kendini tüm varlığınla, yani ruhun-bedenin ve zihninle kabul ettiğin, kendini ve herşeyi sorgulamayı bırakıp, zamandan ve mekandan bağımsızlaştığın o ‘’an’’dır. Varlığının herbir zerresini hissetmek için dışarı ile olan tek bağlantında nefesdir. Bundan ötürü meditasyonu nefesden ayrı görmek olası değil.

Doğru nefes tekniklerini uygulayarak yapılan doğru meditasyonun keyfi paha biçilemez!

Deneyimleyenler, deneyimlemek isteyip denemeyenler ya da bu sürecin şifasına hiç inanmayanlar, fikirleriniz çok kıymetli.

Yorumlarda ve sosyal medya hesaplarında buluşalım…

 

Nefes Teknikleri nelerdir? Doğru teknik diye bir şey var mı?

 

Nefes Sanskritçe’de Prana anlamına gelmekte, “yama”’da disiplin anlamına gelmektedir. Pranayama bu alanda çok kullanılan bir terim olup nefesini ya da yaşam enerjini disipline etme demektir.

Pranayama teknikleri sayısızdır desek yerinde olur. Aslında temelinde şifa olup, şifa kaynağını doğru tekniklerle kullanmak diye özetliyorum ben bu süreci.

En çok bilinen teknikler, alternatif burun nefesi, parıltılı nefes, körük nefesi, deniz sesi nefesi, karın nefesi, kartal nefesi, aslan nefesi gibi tekniklerdir. Burada esas önemli olan bizim neye ihtiyacımız olduğudur. Enerjimizi mi dengelemek istiyoruz? Toksin mi atmak istiyoruz yoksa enerjimizi mi arttırmak, zihnimizi mi canlandırmak istiyoruz ya da belki öfke kontrolüne stres azaltmaya ihtiyacımız vardır. Belki de farkındalığımızı çalışmamız gerekmekte… gibi gibi.

Bu teknikleri her nefes uzmanı duruma göre kullanmakta olup, kişiye ona göre rehberlik eder. Bazen de farklı teknikleri bir arada kullanır ya da yeni teknikler geliştirir. Aslında esas önemli olan kişiyle kişiye rehberlik eden nefes uzmanı arasında ki güven ilişkisidir.

Süreci dalgalar arasında boğuşan bir gemide yolcunun güvenli bir liman bulmak için kendine güvenilir bir kaptan aramasına benzetebiliriz.

Yani yolcu nasıl bindiği gemiyi kendi tercih ettiyse geminin kaptanını da kendi tayin eder. Kaptan geminin rotasına ve kişiye müdahale eder ve limana çıkarır. Kişi de güvendiği nefes uzmanı ile en özel alanı olan zihnine giden yolu seçer, şifalandırır ve yaşam daha sağlıklı hale gelir.

Varsa bu alanda deneyimi olanlar paylaşırsa ne mutlu bize… Deneyimlemek isteyenlerinse mutlaka soruları / yorumları olacaktır.

Keyifle yorumlarda ve sosyal medya hesaplarında buluşalım…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir